Вход | Регистрация

Вход

Loginname: Парола: Забравени детайли? Регистрация

Препълване на сърцето - Част 1

Публикувано от Administrator (admin) на Oct 11 2014
Молитва >>

                  П р е п ъ л в а н е   н а   с ъ р ц е т о


                                                                                                         от  Иван  Антонов

                                                        Предговор :   

    В тази статия искам да ви покажа неща, които може би не знаете, но те са силни пред Бог да обърнат живота в тази посока, в която искате той да се развива и реализира. Може ли светът да бъде манипулиран и прекрояван, моделиран и направен такъв какъвто искаш да бъде? Какво всъщност е молитвата? Тя е апел към Този, Който сътвори Небесата и земята с думите Си и Е Всемогъщ да направи  всичко каквото пожелае! Бог – нашият Баща, Който ни обича и обеща да извърши всичко каквото поискаме в името на Господ Исус по три причини – да се прослави Отец в Сина, да бъде радостта ни пълна и да се наслаждаваме, ни е дал могъщото Си слово и в него ни е показал как да управляваме живота си и да го насочваме на там на където желаем! Нашият живот е продукт на нашите мисли и думи! В Притчи се казва, че има сила на смърт и живот в езика ни! А Исус ни казва, че това което изпълва сърцето, т.е. нашите мисли – това говорят устата! Така че огледай се и виж къде си с живота си – не се окайвай, не се кахъри и не съжалявай, защото тези неща няма да ти помогнат, но дойдете с мен до края на тази статия и ви уверявам, че ако и повярвате, това ще промени вашата ситуация и ще ви пренесе там, където бихте искали да сте! Естествено няма да стане с вълшебна пръчка, но ще е плод на вашата работа, върху Божите откровения върху словото Му. Така както сте докарали живота си несъзнателно до задънена улица, така сега съзнателно и на същия принцип ще го върнем на правилното място! За Бог няма нищо невъзможно, но също така и за този, който вярва и ходи чрез вяра, няма нищо недостижимо! Важното е да вземеш Божията мъдрост и с нейната сила да постигнеш целта си. Питаш се – наистина всичко ли може да се промени, било то хора, ситуации, фактори, които влияят и неща и предмети, които те обкръжават – да, всичко може да се подреди по волята на този, който се покорява под могъщата ръка на Бога, защото Той ще го възвиси своевременно. А какво друго може да означава да те възвиси, освен ако преди това не си бил в по-долно и неизгодно за теб положение! Може всичко друго да си опитвал, но това не си! Това откровение е последната ти възможност да поставиш нещата по местата им и ти препоръчвам да не го подминаваш с лека ръка! Няма да е необходимо да разговаряш с хора, да ходиш по мъките и да се късаш от трудно изпълними неща – твоята работа ще е свързана с любящия ти Баща, Който е готов да направи всичко за теб и Неговото слово, чрез което беше сътворено всичко, което съществува. То не е загубило още творческата си сила и има способността и потенциала да направи ВСИЧКО! Приятно четене и още по приятно творене с Твоя Бог – направи това, което желаеш, защото  в Пр.11:23 се казва, че желаното от праведните е само добро! И ако е така, то Бог ще застане зад него и ще го подкрепи казвайки: „Да! Това е моето дете, и думите му са Моите и Аз стоя зад тях, за да се изпълни всяка една от тях и нищо да не остане неизпълнено!“

                                                                      ххххххх  

    Едва ли заглавието може да ви подскаже, но искам да говорим за молитвата. Ще разгледаме какво казва Божието Слово за нея и ще стигнем до един специфичен начин на молитва, за което Бог ми даде откровение и вярвам, че това е липсващото звено от живота на християнина, което ще допълни нашето пребиваване ( пребъдване ) в Господа и ще го направи съвършено. Господ Исус ни заповяда нещо много важно и ни каза, че ако не го правим, няма да постигнем нищо:

    „ Аз Съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене и Аз в него, той дава много плод; защото отделени от Мене, не можете да направите нищо!”
                                                                                                                                         Йн.15:5

    Думата на гръцки език, която в нашите Библии е преведена като ПРЕБЪДВАЙТЕ, е μεινατε, μενη, μεινητε, μενων, μενω – престоявам, пребивавам, стоя твърдо, устоявам. Виждате, че всичко говори за това, да прояви християнина мъдрост, разбиране и воля да занимава съществото си само и единствено с Божиите работи и да не мърда от здравото учение на Помазаника, посредством, което идва вярата:

    „И така, вярата е от слушане, а слушането - от Христовото слово.”
                                                                                                                                  Римл.10:17

    Така казва гръцкия текст - ρηματοσ Χριστου, което освен словото на Помазаника означава и „учението на Помазаника”.
    Веднъж четох за един брат – проповедник, как лично Бог му дал списък, който да изпълни, така че да отприщи силата на своето служение и то да стане мощно, чрез което да се случват чудеса и знамения. Там се казваше, че малко по-малко той успял да зачеркне всичко от списъка и да изпълни Божията заръка и така Святия дух започнал да се проявява мощно в негови събрания и да стават велики дела. Тогава в мен се появи една празнина, попитах Господ: „И на мен ли ми е необходим списък, който да изпълня и да зачеркна, защото много добре си зная недостатъците” Мислех, че ще трябва да се боря със себе си и със зъби и нокти да успея, със сетни сили да се справя и това ми се виждаше висока планина, която сам бих преодолял трудно. Отговорът на Святия Дух обаче не закъсня, не след дълго време Той ми припомни Йн.15:5 и ми каза, че пръчката не се напъва да дава плод! Самият факт, че тя стои свързана с лозата и нейния дебел корен, я прави способна да даде плод според вида на лозата. Това твърде много ме зарадва и привдигна духа ми, защото наистина горя да служа на Господа и да върша делата, които Той вършеше и по големи от тях.
    Така Божият Дух ме поведе из Словото и ми показа неща за молитвата, които не знаех. Да започнем с Лк.18:1-6 :


  “1.Каза им една притча как трябва всякога да се молят и да не отслабват:
   2. В един град имаше един съдия, който от Бога не се боеше и човека не зачиташе.
   3. В същия град имаше и една вдовица, която идваше при него и му казваше: Отдай ми правото спрямо противника ми.
   4. Но той за известно време не искаше. А после си каза: Въпреки че не се боя от Бога и човеците не зачитам,
   5. пак, понеже тази вдовица ми досажда, ще й отдам правото, за да не ми дотяга с непрестанните си идвания.
   6. И Господ каза: Слушайте какво каза неправедният съдия!”

 
    С тази притча Господ Исус ни показва как да се молим, тя е преобраз, картина на това какъв да бъде нашия молитвен живот. Думата, която на български език е преведена като „всякога”, на гръцки е  παντοτε , παντωσ. Означава на първо място „винаги”, но също така – твърде много, без съмнение, във всяко отношение, всякак и  ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН  !   Нарочно написах това значение с големи букви, защото Бог ми обърна най-голямо внимание на него. Той иска да се молим по всякакъв начин, за да са успешни молитвите ни. Има се предвид всякакъв Библейски начин, а не нещо друго, за това винаги трябва да проверяваме на какво ни учат и дали Словото казва точно това! Колко начини за молитва познаваме от Библията? Тези, които вярват в кръщението, потапянето в Святия Дух и са кръстени в Него, се молят по два начина – първия начин го ползват всички християни, това е искрения и неподправен разговор с Бога, когато Му казваш това, което е на сърцето ти и го молиш да направи нещо за теб или за друг в името на Господ Исус, понеже Той обеща, че ще ни се даде всяко нещо, което поискаме в името Му, за да се прослави Отец в Сина – Йн.14:13; втория е говоренето на други езици, които Христовия Дух ни дава способност да говорим – тях често не ги разбираме, но Словото е категорично, че така говорим тайни на Бога ( ІКор.14:2 ) и разказваме за великите Божий дела ( ДА 2:11), като по този начин Го хвалим, също така се молим по Божията воля за неща, които Той ни насочва на духовно ниво ( Римл.8:26 ).
    Има обаче още един начин да се молите, ми каза Духа, и Аз искам да ти го покажа, за да се молиш и чрез него и така да изпълниш Словото – „ по всякакъв, по всеки начин”! Нека да отидем в Мк.11:20-25 :

 
 “ 20.И така, като минаваха сутринта, видяха, че смокинята е изсъхнала до корен.
  21. И Петър си спомни и Му каза: Учителю, виж, смокинята, която Ти прокле, е изсъхнала.
  22. А Исус им отговори: Имайте вяра в Бога!
  23. Истина ви казвам: Който каже на тази планина: Вдигни се и се хвърли в морето, и не се усъмни в сърцето си, а повярва, че онова, което казва, се сбъдва - ще му стане.
  24. Затова ви казвам: Всичко, каквото поискате в молитва, вярвайте, че сте го получили, и ще ви се сбъдне.
  25. И когато се изправите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, за да прости и вашият Отец, Който е на небесата, вашите прегрешения.”
   
    За да е пълна картината, ще започнем от последния стих. При всички положения, ако искаме молитвите ни да имат сила и Бог да ги чуе и изпълни, е необходимо да сме изпълнили две условия – първото е: да сме в правилни Библейски взаимоотношения спрямо Господ -  да сме се покаяли от всички грехове и Духа да не ни изобличава за нищо; Това е вертикалното условие, второто е хоризонталното, което изисква да сме оправили връзките си с хората, така, че да нямаме нищо против никого!
    Молитвите ни не са игра, те са нещо сериозно, което искаме да ни свърши работа, ако имаш друго отношение към тях, не очаквай резултати! По тази причина сега давам това послание на сериозните, тези които искат да имат реални постижения в духовната и материалната област. Винаги победата в духовния свят дава реално отражение в материалния свят! И така, какво ни казва евангелист Марко? – Петър видя смокинята, която Господ Исус прокле предния ден, че е изсъхнала из корен и се зачуди сякаш за първи път виждаше Спасителя. Той по принцип винаги се дивеше на делата Му. Важното обаче е какво му рече Помазаника – „ Имай вяра в Бога!”  Как можеш да се наречеш християнин, ако не познаваш Бога, ако не знаеш Способностите Му, ако не си опознал характера Му, ако не си опитал волята Му и още се чудиш каква е тя? Това условие превишава всичко друго, без вяра в Бога ( вярата не е доверие, а силата дошла от слушането учението на Помазаника; Евр.11:1* – „А вярата е твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеденост за неща, които не се виждат.” От гръцки – вярата е υποστασις – основа, вещество, материя, предмет, истина, действителност, природа, свойство, намерение, план, ПОСТОЯНСТВО, УВЕРЕНОСТ, УПОВАНИЕ, СМЕЛОСТ! ), как можеш да си помислиш, че молитвата ти ще даде плод, след като е писано, че без вяра не е възможно да угодиш на Бога ( Евр.11:6 ). Когато обаче пребъдваш в Него достатъчно време, така че да си уверен напълно на 100%, тогава ще имаш вяра в Бога и молитвата ти ще бъде чута и изпълнена. Петър и другите ученици тепърва имаха още много да учат, но когато дойде върху тях Святия Дух след възкресението на Господа, нещата се промениха.
     Основно Христовият Дух ми обърна внимание на 24 стих. Прочетете го няколко пъти бавно и мислете върху него. Там нещата стоят някак си обърнати, струва ти се, че сякаш каруцата е сложена преди коня, но това са думите на самия Господ Спасителя Помазаник! Казва се, че когато се молиш, още в същия миг, трябва да повярваш, че вече си го получил и чак тогава ще ти стане, ще ти бъде, ще ти се сбъдне! Малко е шантаво, поне така ти се струва в първия момент, но като се замислиш малко, ще си кажеш – добре, Господ дойде да проповядва Божието царство и Неговите правила и закони, аз никога не съм живял в него и ако това са правилата, то ако искам да живея там и нещата да работят, е необходимо да го правя по тези условия, но как? Искам да кажа, че ако си искрен и искаш да живееш в Небето с Исус , та дори още от земята, то е необходимо да вървиш по Неговия път и да пазиш Неговите заповеди. Всяка физика, като наука си има своите закони – земната нейните, а Небесната своите! Ако включиш печката, която е направена да работи на 220 волта, в контакт с 36 волта, тя никога няма да ти опече обяда, защото не си спазил предписанията. Господ Исус ни учи на Духовните правила, които са валидни за духовния свят и ако не ги спазваш, не се чуди, че нищо не ти работи както при другите, които слушат и изпълняват Христовите повели!
    Как да повярваш, че нещо вече е станало преди то да стане? Погледнете стих 23 – има условие – „ да не се усъмниш в сърцето си!”. Не ми се сърдете, че се повтарям, но всичко зависи от това дали наистина пребъдваш в Господа – от това пребъдване и времето, от което го правиш зависи всичко. Не е възможно да познаваш Помазаника лично, ако не прекарваш време с Него и Неговия Дух, не можеш да имаш вяра, ако не си отделил от живота си да четеш Словото и да търсиш мъдрост от Утешителя, за да го разбираш – вярата идва от слушане  (четене) учението на Помазаника, как иначе искаш да имаш вяра и да не се усъмниш в сърцето си? Постави нещата на мястото им според Неговото учение!
    И така – необходимо е да повярваш, че това, за което се молиш, вече е станало и да не се усъмниш в сърцето си (духа си)! Тогава – дава се гаранция – ще стане! Има християни, които се молят веднъж за нещо, повярват, че то вече е станало и повече не се молят за него, но само благодарят на Бог, че го имат! Това не е неправилно, има своята логика, но не е съобразно с Лк.18:1 – „... да не отслабват”, т.е. да не спират да се молят за това нещо, до като не дойде в материалния свят. Да благодариш на Бог е много хубаво, но това не е молитва, то по-скоро е част от хвалението, а Господ казва да не спираме да се молим! Въпросът е, как да продължаваме да се молим за едно и също нещо и това да не е маловерие, а да показва, че вярваме, че вече е станало? Това е тайната, която Духа ми разкри! Необходимо е да преобразуваш молитвата, така че да звучи, като  че вече е станало! За да съм по ясен, ще дам пример.  Да предположим, че се молиш за това да работят в живота ти дарбите на Духа за изцерение и вършене на велики дела (правене на чудеса). Как се молиш първия път? Правиш го естествено от сърце, със собствени думи, ето така:

„Татко Небесен, в Името на Господ Исус Помазаника – Синът на Живия Бог, се моля да ме благословиш да Ти служа със силата на Святия Дух – болни да изцерявам и да върша велики дела, които да прославят Твоето име!   Амин!”

Сега, след тази молитва, вече си повярвал, че това, за което си се молил вече е станало и е необходимо да направиш своята „молитва на вяра”, с която ще се молиш и няма да преставаш и да отслабваш, до като не видиш резултата с очите си, не го пипнеш и не вриш в това, за което си се молил! Ще продължа с примера и няма да те държа в очакване. Необходимо е да намериш в Словото стих или стихове, които отговарят на твоето искане и да ги използваш. Подреди ги в такъв ред, че да препокрият  молитвата ти, ето така:

„ Духът на Господ е върху мен, защото ме е помазал. Моят Бог ме е благословил да служа със силата, мощта и огънят на Святия Дух така, както Господ Исус служеше на земята – на болни полагам ръце и те изцеряват моментално, мъртви възкресявам, бесове гоня и славя достойното Му и Свято име. Аз върша делата на Помазаника и по-големи от тях, защото Той сега е при Отец и всяко нещо, което поискам от Бог в Неговото име, Той ми го дава, за да се прослави Отец в Сина, за да бъде радостта ми пълна и да се наслаждавам! В името на Господ Исус Помазаника – Сина на живия Бог амин и алилуйя!”

    С тази молитва, която някой могат да нарекат „изповед”, трябва да се молиш и да не отслабваш, но всякога да е в устата ти! Святият Дух обаче добави и в ума ти, защо ли? Не е случайно, ще видиш! В Римл.7:25 апостол Павел казва, че с ума си слугува на Божия закон, т.е. с ума си угажда на Бог или с ума си прави неща по законите на Божието царство, което му позволява да направи духовните работи реални и материални в своя живот. Хубаво е да говориш на планината, както Господ ни казва и да не се съмняваш в сърцето си, но случвало ли ви се е да и говорите и тя да не иска да помръдне и да се питате – защо? Отговорът се намира в Мат.12:34 :

                „...Защото от онова, което препълва сърцето, говорят устата.”   

    Как може да искаш да говориш на ситуацията в живота си и тя да се подчини, когато сърцето ти е празно! Необходимо е не само да го напълниш, но Словото казва – да го препълниш! Тук нямам предвид за изпълване с Духа, казвам, да го препълниш с това, което искаш устата ти да говорят и да се промени живота ти. Когато се изпълваш с Христовия Дух обикновено говориш на езици или пророкуваш, ние обаче желаем да се изпълним с това, което като прелее из устата ни, да докара чудото от духовния свят в материалния, да го направи реалност! Не казвам, че да говориш на езици и да пророкуваш не е хубаво, уточнихме го в началото, тук говорим за „молитвата на вяра”, да изпълним с нея ума си, така че това да докара препълване на вътрешното ни естество, което да направи възможно като си отворим устата, да прелее! Много често оставяме ума си да блуждае и да се рее безцелно, като го оставяме безплоден и безполезен, ако искаш да се изпълнят молитвите ти, трябва да го впрегнеш в работа и да го накараш да мисли и да повтаря „молитвата на вяра”! Примерно, когато се возите в автобус и каквото и да е превозно средство, вместо да гледате през прозореца и да следите рекламите по билбордовете, съсредоточете се и си повтаряйте „молитвата на вяра” в ума си – въртете го постоянно като на звукозаписна лента. Това нещо Божият Дух нарече „молитвено упражнение” ! Аз го правя обикновено сутрин когато се събудя. Ставам малко по-рано и в седнало или легнало положение започвам да си повтарям „молитвата на вяра” в ума си постоянно, превръщайки я за него в „молитвено упражнение”, така изпълвам цялото си естество и се насърчавам. Често дори се усмихвам, защото се насърчавам, изпълвам се с радост и това е много реално, особено когато в духа ми се заредят картини, в които полагам ръце на болни и те се изцеряват, гоня бесове, възкресявам мъртви и величая Бога с цялото си сърце! Правя го в продължение на десетина – петнадесет минути  и когато спра, отварям устата си и го казвам на глас, така съм покорен на Словото всякак и по всякакъв начин да се моля и да не преставам, занимавайки с това нещо цялото си естество. В ІКор.14:15 апостол Павел казва, че ще се моли с духа си ( на езици ), но ще се моли и с ума си, т.е. по всякакъв начин, това не изключва впрягането на ума в едно „молитвено упражнение”.
    Когато Духа ми откри и този начин на молитва, започнах да го практикувам всяка сутрин и всяка вечер, за различни неща и вярата и увереността ми се установиха в тези релси, за да видя молитвите си изпълнени. Не спрях да се моля по другите два начина – моля се с духа си на език, моля се и за други неща с ума си и думи в името на Исус, особено когато се нуждая от нещо на момента, като място за паркиране например. Но „молитвеното упражнение” ми дава широта и пространство на вярата и духовния ми живот. Попитах Святият Дух, защо е необходимо да правя това, а нещата се забавят? Той ми отговори, че нищо не се бави, но че за да се направи нещо голямо в живота ми  е необходимо да се ангажира цялото небе – да се създадат ситуации, да се подготвят хора и всичко останало, което ще спомогне за това да се реализира желаното от молитвата. Нищо не е толкова просто, свързано е с духовно воюване и „молитвата на вяра” е тази, която ще пробие мрака, а тя се подпомага и подсилва с „молитвеното упражнение”!
    Случвало ли ви се е дявола да ви атакува с някакви симптоми на болест? Лесно е да му речеш: „ Писано е, дяволе – покорявайте се на Бога, но съпротивете се на дявола и той ще бяга от вас!” „Сега ти се съпротивлявам в Мощното име на Господ Исус Помазаника, Който те победи и те изведе на показ явно възтържествувайки над теб, така че се омитай с лъжите си, защото Той беше наранен поради моите престъпления, беше бит поради моите беззакония, върху Него дойде наказанието, което докара моя мир и с Неговите рани аз се изцерих!” Така е правилно, но колко по-лесно е когато постоянно живееш с тези неща, когато сутрин се събудиш и накараш ума ти да повтаря в продължение на десетина минути:

„Моето тяло е съвършено здраво, защото Господ Исус беше наранен поради моите престъпления, беше бит поради моите беззакония, върху Него дойде наказанието, което докара моя мир и с Неговите рани аз се изцерих! Помазанието на Помазаника в мен – Святия Дух, Който е разрушил всичките ми хомоти, изцерил е всичките ми болести, поддържа тялото ми в уникално добро здраве и жизнен тонус, сега държи далеч от мен и от семейството ми всяка една болест! В името на Господ Исус - амин!”

    И като свърша, го казвам с устата си, така дявола го чува и знае, че съм изпълнил духа си с това слово, така че много рядко се опитва да ме атакува, но винаги е победен! Щом симптомите продължат да тревожат тялото ми през деня, гледам да отделя малко време от работата, като да отида до тоалетна например и да си въртя в ума „молитвеното упражнение”. Казвам ви, тялото се подчинява, духовният свят се подчинява и всичко приключва, преклонило коляно пред Името, Което е над всяко друго име – Исус Помазаника!
    Какво да правим когато искаме всяко Божие благословение и обещание да се изпълни в живота ни и всичко да ни е наред! Лесно е – молим се за това с нормалните думи на устата си, от сърце в Името на Господа, като вярваме, че вече е станало,  после намираме стиховете в Библията и създаваме „молитвата на вяра”, която ще говорят устата ни, след това я завъртаме в ума си  и така препълваме духа си с нея, при което като си отворим накрая устата, от там преливат тези думи и така до като видим нещата да стават в реалния свят, без да спираме. Например:

„ Аз съм блажен, здрав, силен и мощен християнин! Живея в изобилието на Божия Помазаник и Неговото Помазание – Святият Дух, Който е разрушил всичките ми хомоти и е изцерил всичките ми болести. Аз и моят дом сме благословени с всяко Божие благословение записано в Библията и всичките и обещания са „ДА” и „АМИН“ за нас в Помазаника Исус и са се изпълнили в моя живот! На мен и на моето семейство ни се случват единствено и само добри, хубави, прекрасни, чудесни, велики преживявания, от които съм щастлив, радостен и доволен, защото Господ Исус се грижи за нас!”  Амин!

Какво да направиш, когато искаш да си купиш примерно кола втора употреба? Премини през същите стъпки, направи „молитва на вяра” и „молитвено упражнение”:

„ Моят Бог ми дава в  Името на Господ Исус напълно здрава, лъскава и технически изправна кола, с която Той ме благославя, която е с редовни и изрядни документи!”
 
    Старайте се да избягвате отрицателните частици в молитвеното упражнение, защото от опит знам, че не водят до добро. Вместо да кажете, че колата, с която Бог ви благославя не е крадена, по-добре кажете, че е с редовни и изправни документи!
    Какво да правите когато карате стара кола, дали нещата могат да се закрепят така, че да не я ремонтирате постоянно и да давате пари по нея! Най- добре вярвайте и се молете за нова кола, но ако си харесвате старата, какво ще кажете тя да не се разваля и гумите и да не се износват, нима може да стане? Припомнете си, че на израелтяните в пустинята обувките и дрехите им не се износиха четиридесет години! Опитайте с това – за Бог няма нищо невъзможно и Той уважава желанието ти, защото в Пр.10:24 се казва, че желанието на праведния ще се изпълни:   

„ Моят автомобил, с който Господ ме е благословил, заедно с неговите акумулатор и гуми са чисто нови, в перфектно техническо състояние са, боята е здрава и лъскава по цялото купе, всичко в моя автомобил функционира съвършено – мотора стартира лесно, спирачната система, ходовата част и окачването работят идеално! Всяка част, от която е направен моя автомобил сега е чисто нова и работи прекрасно, гори ........ литра гориво на сто километра пробег в градски условия!”

  

Последна промяна: Nov 02 2014 в 5:41 PM

Назад